Wat zegt jouw lievelingskleur?

Gepubliceerd op 19 maart 2023 om 13:38

Kleur heeft invloed op je stemming, daar ben je je vast wel van bewust. Je hebt een of meerdere lievelingskleuren of een aantal kleuren die er gedurende je leven steeds weer zijn. Er zijn ongetwijfeld ook kleuren die je niet fijn vindt, in je kleding, in je omgeving. Misschien heb je zelfs wel een kleur die je echt spuuglelijk vindt. En al die kleuren, je lievelings- en degene waar je een hekel aan hebt, die willen je wat vertellen.  

Neem je lievelingskleur maar eens in gedachten, wat komt er dan in je op? En ga daarbij dan wel wat verder dan: die kleur vind ik mooi. Wat voel je bij die kleur, word je er blij van, rustig, zet de kleur je juist in actie, voel je je veilig? Schrijf dat eens op en ga dan op onderzoek uit, wat kun je vinden over die kleur, welke kwaliteiten en betekenissen horen er bij die kleur? Ik denk zomaar eens dat je verrast zult zijn over de gelijkenis tussen de betekenis en degene die jij zou willen zijn!

En hier schrijf ik met nadruk “zou willen zijn”, want het hoeft echt niet zo te zijn dat je met jouw lievelingskleur ook echt laat zien wie je bent. Dat laten zien wie je bent, wat jouw unieke kwaliteiten zijn en welke kleur daarbij hoort, daar draait mijn praktijk om, ik help je daar graag bij. Maar daar gaat het in deze blog niet over ;-). 

Weerstand bij een kleur? 

Ook fijn om te onderzoeken is wat de kleur waar je juist weerstand bij voelt, een hekel aan hebt je wil vertellen. Misschien is er in het verleden iets minder prettigs gebeurd waar je deze kleur aan gekoppeld hebt. Stel jezelf ook hier de vraag: wat voel ik bij die kleur? Roept de kleur frustratie op, of angst, voel je je onveilig bij deze kleur, word je er onrustig van? Zoek dan eens op waar deze kleur voor staat, misschien heeft deze kleur wel eigenschappen die jij in jezelf afwijst.  

Ik neem je mee in een aantal kleuren en vertel je zowel wat over de betekenis als lievelingskleur als wat het wil zeggen als je juist een hekel hebt aan die kleur.  

De betekenis van je lievelingskleur

Rood: Met rood voel je je ambitieus, vol passie en levenslust. Je bent zelfbewust en actief en klaar om er vandaag weer het beste van te maken. 

Groen: Met groen voel je je vriendelijk, oprecht, gebalanceerd en kun je situaties van meerdere kanten bekijken en vaak in staat conflicten op te lossen. 

Oranje: Met oranje voel je je speels en benaderbaar, je bent tolerant en een warm mens. Met je enthousiasme en je energie motiveer je jezelf en anderen.  

Blauw: Met blauw voel je je eerlijk en betrouwbaar integriteit, vertrouwen en trouw zijn heel belangrijk voor je en je hoopt dat je dat laat zien, net als een enorm verantwoordelijkheidsgevoel.  

Geel: Met geel wil je graag je leven op orde hebben, je hebt een optimistische kijk op het leven met een behoefte aan nieuwe kennis opdoen.  

Paars: Met paars voel je je sterk verbonden met je eigen intuïtie. Je kunt je waarschijnlijk goed creatief en artistiek uiten met een excentriek randje en vind het fijn om anderen te helpen, vaak op een spirituele manier.  

Zwart: Met zwart voel je sterk en wilskrachtig, zelfcontrole vind je fijn en je voelt waarschijnlijk ook de behoefte om een bepaalde mate van controle over de ander te hebben.  

Wit: Met wit voel je je juist evenwichtig, onschuldig en puur. Waarschijnlijk hecht je waarde aan een schone, ordelijke en simpele levensstijl. 

Roze: Met roze voel je je zacht en meelevend, naar anderen, maar ook naar jezelf. Je bent heel gevoelig voor andermans behoeften en zorgt graag voor anderen. Je hebt behoefte aan waardering en liefde.  

Turkoois: Met turkoois voel je je spontaan en creatief, je staat open voor nieuwe ideeën en inspireert een ander daar ook graag mee. Je bent heel gevoelig en optimistisch en daarmee soms ook wat naïef.  

Bruin: Met bruin voel je je praktisch en nuchter, je kunt goed focus behouden en bent een heel gegrond persoon die houdt van routine.  

Wat de kleur waar je een hekel aan hebt je wil vragen:

Rood: Voel je je gefrustreerd en geïrriteerd, ben je een beetje futloos doordat het in je leven altijd maar draait om meer, meer meer? Of ben je misschien vroeger gedongen iets te presteren wat je helemaal niet wilde?  

Groen: Heb je het gevoel dat er over je grenzen wordt gegaan, dat je meer geeft dan neemt en vooral doet wat een ander van je verwacht. Misschien voel je je afgewezen, eenzaam of besluiteloos?  

Oranje: Luister je naar je gevoel of vind je dat erg lastig? Durf je niet goed het avontuur aan te gaan? Misschien mocht je als kind wel niet veel spelen en is het nu lastig om de energie en je enthousiasme te vinden.  

Blauw: Durf jij je gevoelens en ideeen te vertellen aan een ander? Heb je vertrouwen in jezelf en durf je de controle los te laten, mee te gaan met de flow van het leven? 

Geel: Heb je een duidelijk doel en focus in je leven? En hoe staat het met je zelfvertrouwen? Misschien ben je wel een beetje aan het tobben en vergeet je te genieten van al het moois in je leven.  

Paars: Sta jij met beide benen op de grond en ben jij niet geïnteresseerd in het spirituele? Sta jij jezelf toe om te dagdromen of heb jij de overtuiging dat de wereld die we zien en voelen belangrijker is dan de spirituele wereld? 

Zwart: Voel jij je comfortabel om je innerlijke schoonheid en potentieel naar voren te laten komen en te laten zien?  

Wit: Heb je het gevoel dat jouw openheid van geest en je nieuwe ideeën niet begrepen worden? Noemen mensen je individualistisch, voel je je alleen staan in de wereld?  

Roze: Vind je het moeilijk om hulp en steun aan anderen te vragen? Voel je je kwetsbaar en niet stoer met roze? Ben je vroeger voldoende gekoesterd en beschermd? 

Turkoois: Neem je het leven te serieus? Sta je nog open voor creativiteit? Mocht je vroeger spelen zoveel als je wilde of was je misschien vaker alleen dan je had gewild? 

Bruin: Is er ruimte in je leven voor plezier? Voel jij dat veel mensen afhankelijk van je zijn en is dat daar mee een last geworden? Heb je een echt en veilig thuis gehad? 

Kleur heeft je altijd wat te vertellen

Natuurlijk is dit maar een tipje van de sluier, er is nog zoveel meer te vertellen en te ontdekken over kleur, ook voor mij. Als je je herkent in de beschrijving van je lievelingskleur, ga lekker door met het toepassen van die kleur in je leven. Herken je je ook in de beschrijving bij de kleur waar je weerstand op hebt? Bedenk dan eens of je daar iets mee wilt doen, heb je nog iets op te lossen? Je zou voorzichtig deze kleur weer wat meer in je leven kunnen toelaten, dit kan met kleine stapjes.

En weet dat we allemaal alle kleuren in ons leven nodig hebben, de ene soms wat meer, de andere wat minder. 

Deel vooral met me wat je lievelingskleur en de kleur waar je een hekel aan hebt is en wat dit met je doet. En wil je meer weten over welke kleuren nu echt bij jou horen, die jou laten stralen met al je unieke kwaliteiten? Stuur me dan vooral een berichtje of maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.