Turkoois; creatief en verbindend

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 14:17

Kleur is een taal vind ik en met mij gelukkig veel meer mensen. Met kleur kun je een verhaal vertellen, laten zien wat je kwaliteiten zijn, kleur kan je tegenhouden of juist stimuleren om iets te doen.

Er valt veel te vertellen over kleur en dan ligt het er ook nog aan waar je je op de wereld bevindt, want wat hier in Nederland een bepaalde betekenis heeft, heeft dat aan de andere kant van de wereld misschien wel een heel andere.

Laat ik me beperken tot wat er hier in Nederland over kleur wordt verteld, vandaag neem ik je specifiek mee naar de kleur turkoois.

De kwaliteiten van turkoois

Turkoois ontstaat uit groen en blauw, het heeft dan ook van beide kleuren eigenschappen in zich, maar in een mooie mix. Het is de kleur van de zee, maar in bloemen of planten zie je de kleur niet zoveel, in ieder geval niet van nature. 

De boodschap die je met het dragen van turkoois uitstraalt is dat je creatief bent en open staat voor nieuwe ideeën. Je leeft voor je idealen en bent een echte verbinder; van mensen, van ideeën, van dingen. Je bent wendbaar en flexibel en communiceert graag op een creatieve en vaak ook intuïtieve manier. 

Wil je dus graag aan de wereld laten zien dat je creatief bent of juist de ideeën laten opkomen bij jezelf of bij de ander. Laten zien dat je een verbinder bent of wil je gewoon eens fijn spontaan zijn….dan is turkoois DE kleur die je daarvoor kunt inzetten.

Teveel turkoois of een hekel aan turkoois

Gebruik je turkoois teveel in je leven of in je omgeving, dan kun je met je spontane manier van doen soms naïef reageren op de buitenwereld.  Je kunt moeite hebben met focussen, omdat er altijd nieuwe ideeën op je af komen.

En stel nou, je houdt echt helemaal niet van turkoois, ook dat heeft ook een verklaring. Misschien neem je het leven te serieus, sta je niet open voor nieuwe ideeën en creativiteit. Komt dat misschien omdat je je gekwetst voelt nadat je je diepste gevoelens hebt gedeeld, ben je uitgelachen om je creativiteit?

Mijn eigen ervaring met turkoois

Als je mijn website al eens wat beter hebt bekeken, dan weet je dat ik met een methodiek werk die meet welke kleur het beste laat zien wie je bent en wat bij je past, dat noemen we een krachtkleur. Voor mij is dat turkoois. En hoe verrassend, die kleur gebruik ik dus met name in mijn communicatie, je ziet hem op m’n hele website terug, maar ik draag bijvoorbeeld ook vaak turkoois, al is het maar in mijn sokken.

Turkoois doet ook echt iets met mij, ik voel me er krachtig door. Het laat zien dat ik creatief ben, van verbinding hou, bruis van de ideeën, dat ik wendbaar ben. En dat is fijn, maar ik weet inmiddels ook dat turkoois me soms lekker in de weg kan zitten. Dat bruisen van ideeën is leuk, maar het zijn er soms wel erg veel, en focus om dingen te doen, te beginnen, af te maken, wat is dat? Ik durf soms ergens niet aan te beginnen, want er zijn simpelweg teveel ideeën of dingen waaruit ik kan kiezen, ik kan de focus simpelweg niet vinden.

Iemand met Turkoois als grootste krachtkleur is ook heel flexibel.  Een kwaliteit die ik ook bij mezelf herken. Sla ik door in die flexibiliteit, dan gaat dat ten koste van mezelf, dan huppel ik mezelf weer fijn voorbij. De enorme flexibiliteit maakt ook dat ik het wat lastiger vind om keuzes te maken, ik houd iedereen graag te vriend en vind zoveel dingen leuk. Gelukkig weet ik de negatieve eigenschappen van turkoois bij mezelf te herkennen en kan ik ze met andere kleuren wat meer omzeilen.

40 kleuren, welke laat jouw kwaliteiten zien?

Met turkoois voel ik me krachtig, kan ik impact maken, makkelijker mijn doelen bereiken en houd ik meer energie en kan ik echt mijn persoonlijk leiderschap pakken, zit ik aan het stuur van mijn auto en bepaal ik makkelijker mijn weg.  

Er zijn wel 40 kleuren die kunnen weergeven waarmee jij je op die manier kunt voelen! Wil je weten welke kleur dat voor jou is? Welke kleur jouw kwaliteiten het beste laat zien? Ik gun je dat zo en nodig je uit om dat met mij uit te zoeken, je bent welkom!

Reactie plaatsen

Reacties

Britt
een jaar geleden

Mooi geschreven! 💙