De nee accepteren en hoe kleur je daarbij kan helpen.

Gepubliceerd op 14 december 2021 om 16:10

De nee ontvangen

Zoals je wellicht weet ben ik net gestart met het zelfstandig ondernemerschap, zowel in mijn eigen praktijk als kleurcoach en als groeicoach bij MKBplein. Zelfstandig ondernemerschap begint met geloof in je eigen kunnen, in je eigen product en, voor mij, vanuit de oprechte wens om anderen te helpen groeien.  

Vandaag ontving ik een nee op mijn aanbod iemand te helpen. En jeetje, dat vond ik lastig! Het confronteerde me met mijn eigen onzekerheid en mijn eigen ongeduld.  Want die nee, die voelt als een persoonlijke afwijzing, terwijl dit natuurlijk helemaal niet zo is.  

In de put en er weer uit!

Waar ik vroeger in de put kon gaan zitten en er voorlopig niet meer uit zou komen, ga ik nu juist op onderzoek uit. Vandaag ging ik eens wat beter na denken, echt even voelen wat dit met mij doet. Dit is wat ik heb ontdekt: 

  • Een nee op een aanbod van mij is geen persoonlijke afwijzing. 
  • Je mag genieten van de reis, de ja op het aanbod is wellicht een doel, maar met welke intentie doe je je aanbod, is dat geld gedreven of vanuit de intentie om te helpen? 
  • Ik wil een ander graag helpen, maar mag wachten op de uitnodiging, misschien zit iemand wel helemaal niet op mijn hulp te wachten. 
  • Je mag even balen, maar daarna ook weer vol vertrouwen door. De nee hoeft niet te liggen aan jouw aanbod, maar kan voor de ander misschien op dit moment een “nog niet” zijn. 
  • Je hebt een fantastische tool in huis, namelijk de kennis van kleur, wat kan kleur hierin voor je doen? 

Kleur geeft altijd een oplossing

Het gaat er in dit geval eigenlijk niet om WAT er is gebeurd, maar om HOE ik daarmee omga. En inmiddels weet ik dat kleur me altijd een oplossing geeft.  

Ik pakte dus mijn kleurenhartjes er maar eens bij. Turkoois als mijn grootste krachtkleur geeft me flexibiliteit en maakt mij een creatieve communicator.  Kastanjebruin als mijn balanskleur geeft me doorzettingsvermogen en productiviteit. Deze blog is het resultaat van mijn kracht en mijn balanskleur. 

En jij? Wat doe jij?

Maar stel nou dat jij in een vergelijkbare situatie terecht komt. Wat doe jij dan? En wat kan jou helpen om toch weer stappen te gaan zetten. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen, want we krijgen allemaal wel eens een nee te horen die we liever niet willen ontvangen. 

Allereerst, wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om even uit te huilen, verwen jezelf. In mijn geval was dat: een kop thee, chocolade, een kerstfilm en haken en na een uurtje ofzo kon ik weer verder.  

Tips

Je werkt met kleur of je werkt niet met kleur, dus daar heb ik ook wel een paar tips voor je: 

  • Dat momentje op de bank kun je extra fijn maken door onder een roze dekentje te gaan liggen of dat fijne roze vest aan te trekken. Roze is de kleur van liefde en zorgzaamheid. Het omhult je liefdevol en staat in verbinding met je hart. Roze helpt je om milder en liefdevoller naar jezelf te kijken.    
  • Stap uit je “depri” bubbel en zorg voor oranje in je omgeving: instant plezier, tenminste...bij mij. Oranje is een combinatie van geel, voor meer zelfvertrouwen, geluk en blijdschap en rood, wat je krachtig en energiek maakt. Samen vormen ze oranje, wat je vrolijk, energiek en misschien zelf een beetje speels maakt.  
  • En om dan weer echt aan de slag te gaan, kies je een kleur in je omgeving die zorgt voor productiviteit, doorzettingsvermogen, zekerheid en veiligheid. In dat geval zou ik kiezen voor een bruintint. Bedenk: hoe donkerder hoe veiliger (en meer geaard) 
  • Heb je juist behoefte aan creativiteit en flow, dan zou ik een turkooistint in je omgeving adviseren. 
  • En meer zelfvertrouwen? Geel! Verwen jezelf met een mooie bos gele bloemen of trek dat fijne gele hemdje aan onder je kleding. Hoeft niemand te zien, maar jij weet dat het er is! 

Nieuwsgierig?

Samen een keertje kijken wat kleur voor jou kan doen? Welke kleuren horen bij jouw unieke kwaliteiten? Aarzel niet en neem contact met me op. Ik help je graag op weg in de wereld van kleur. Nieuwsgierig geworden hoe? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.  

Reactie plaatsen

Reacties

Tessa
3 jaar geleden

Mooi geschreven Janneke!
Ik ben zo blij dat ik al veel van jou heb morgen leren over kleuren en hoe je ze kan inzetten.
Echt een aanrader om bij jou een afspraak te maken ❤️

Marloes kleine Snuverink
3 jaar geleden

Ontzettend leuke blog geworden, en daar had je alleen maar een NEE voor nodig! Op naar de JA's die komen gaan!!!